Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά του Μητροπολίτη Γλυφάδας...

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=8323

του Νίκου Παπαχρήστου

Με ένταση, διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις Ιεραρχών για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με την υπόθεση του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ έπεσε η «αυλαία» της καθιερωμένης εκδήλωσης της Ιεράς Συνόδου προς τιμήν του Ιερού Φωτίου, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη.

Η ένταση ξεκίνησε στο τέλος της εκδήλωσης, αμέσως μετά το σχόλιο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το ζήτημα της φιλανθρωπίας της Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος – που είχε δεχθεί την κριτική κάποιων αδελφών του Ιεραρχών για τις αναφορές στην ομιλία του, περί μοναχισμού και εκκοσμίκευσης, που «φωτογράφιζαν» και την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου – θέλησε να δώσει την απάντησή του, παρά το γεγονός ότι – όπως είπε – δεν είχε σκοπό να μιλήσει συγκεκριμένα για την υπόθεση Εφραιμ. «Επειδή προκλήθηκα όμως θα απαντήσω», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι ο τόπος να απαντήσετε», είπε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, από την θέση του στο ακροατήριο, πλάι στον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο. Η παρέμβαση ενόχλησε τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο που ετοιμαζόταν να απαντήσει στον Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριο και αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Γλυφάδας έκανε λόγο για «υποβολέα».
Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας αντέδρασε διαμαρτυρόμενος υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να απαντήσει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας. «Θα μου κλείσετε το στόμα;», τον ρώτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας και διερωτήθηκε αν ο Μητροπολίτης Παύλος ανέλαβε τον ρόλο του Προέδρου της Συνεδρίασης, υποκαθιστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

«Θα τα πούμε στη Σύνοδο», είπε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, καθώς το θερμόμετρο της έντασης και της αντιπαράθεσης διαρκώς ανέβαινε. «Με απειλείτε; Όποτε θέλετε», ανταπάντησε ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης Παύλος είχε σηκωθεί όρθιος και ζητούσε να μην συνεχιστεί η συζήτηση και να μην τοποθετηθεί για το θέμα ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Τον επέκρινε μάλιστα γιατί «προσέβαλε» τη ΔΙΣ με το άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο .

Ο Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε να εκτονώσει την ένταση. Ζήτησε από το Μητροπολίτη Γλυφάδας να μην φωνάζει και να καθίσει στη θέση του ενώ έσπευσε να κλείσει τη συζήτηση ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την θετική εισήγησή του.

Μόλις ολοκλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ζήτησε το λόγο για να απαντήσει. «Όταν μια απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο τότε μπορεί να σχολιαστεί δημόσια», είπε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση του Μητροπολίτη Γλυφάδας.

Εκείνη τη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος σηκώθηκε, είπε «δι ευχών» και – προς το παρόν όπως όλα δείχνουν – έληξε το «επεισόδιο»!




Νωρίτερα στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Μητροπολίτες Εδέσσης, Αλεξανδρουπόλεως, Ελευθερουπόλεως και καθηγητές των δύο Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Πριν την έναρξη της καθιερωμένης εκδήλωσης της Ιεράς Συνόδου τελέσθηκε θεία λειτουργία στο Καθολικό της Μονής Πεντέλης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και με την συμμετοχή των Μητροπολιτών Κυθήρων Σεραφείμ και Ελευθερουπόλεως Χρυσοστόμου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι τα μέλη της ΔΙΣ, ιεράρχες του Λεκανοπεδίου, κληρικοί, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και πλήθος πιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου